Apríl to nebyl - aneb filmová rekvizita z Kostelíka

28.04.2011 19:49

Apríl to nebyl - aneb filmová rekvizita z Kostelíka



Život někdy přináší nečekaná příjemná překvapení a to i dobrovolným hasičům z Kostelíka.
Starostovi SDH Kostelík Aleši Opatrnému zazvonil ráno 1. dubna mobil, představil se asistent filmové produkce ČT a projevil zájem o náš terénní hasičský speciál ARO 240, který objevil na webových stránkách našeho SDH. Požádal o zapůjčení auta pro natáčení televizního cyklu „Setkání s hvězdou“.  Ve filmové povídce s názvem „Nenávist“, v hlavní roli s Janou Hlaváčovou, bude vozidlo jezdit jako velitelský vůz. Volající jako by četl myšlenky starosty SDH dodává - nejedná se o apríl! Následuje sled událostí a ty v krátké době dostávají konkrétní podobu. Členská schůze SDH souhlasí se zapůjčením vozidla a 14.4. odjíždí  ARO po vlastní ose do 90 km vzdálené obce Bělice u Neveklova, kde začíná natáčení. Nejde o úplně neznámé místo, v sousední vesnici Křečovice se natáčel film „Vesničko má středisková“. Naše vozidlo ve filmu řídí p.Kopta maskér ČT, který zde má chalupu a spolupodílel se na výběru lokalit pro natáčení obou filmů. V průběhu natáčení jsme se setkali i s místními dobrovolnými hasiči, z nichž čtyři si vybral do povídky sympatický režisér Jiří Strach, se kterým jsme se příjemně bavili a fotografovali. Velký dojem v nás zanechal také známý herec Vladimír Brabec, který v přestávce natáčení neformálně vyprávěl a když jsme se mu představili, nadšeně se hlásil ke svým rodným kořenům v Rakovníku a v Kožlanech. SDH Kostelík si velmi váží věnování s podpisem pana Brabce.



Nejvíce jsme se bavili s hercem Oldřichem Navrátilem, který je typem kamaráda a znalcem vesnického prostředí. Pozdravili jsme se také s přední dámou českého filmu paní Janou Hlaváčovou a neméně známou herečkou Táňou Medveckou.
V natáčecích dnech 14 až 17.4.2011 do filmového zákulisí tohoto zajímavého příběhu postupně nahlédli z našeho sboru Aleš Opatrný, Jan Korf, Petr Kraus, Václav Kraus ml., Václav Opatrný a Karel Vinický. Všichni se shodujeme v názoru, že práce všech herců, filmařů a jejich pomocníků není vůbec lehká. Podle slov produkce ČT budeme moci vidět povídku "Nenávist" v televizi přibližně za rok.
Ani my nelitujeme práce a času stráveného s přípravou vozidla, s asistencí a cestováním. Naopak se těšíme na případnou další spolupráci. Fotografie z natáčení uveřejňujeme ve fotogalerii na našich webových stránkách.



                                                               Václav Opatrný
                                                                SDH Kostelík

 

Přímý odkaz do fotogalerie zde:

hasicikostelik.rajce.idnes.cz/April_to_nebyl_-_aneb_filmova_rekvizita_z_Kostelika