Hasičské auto z Kostelíka si zahrálo ve filmu

19.12.2011 14:04


Převzato z: rakovnicky.denik.cz



V neděli ve dvacet hodin měla být odvysílána na programu ČT 1 filmová povídka s názvem Nenávist režiséra Jiřího Stracha. Právě v této povídce si zahrálo zásahové vozidlo sboru dobrovolných hasičů z Kostelíka. Pořad byl však kvůli mimořádné události - úmrtí exprezidenta Václava Havla, odložen. Přečtěte si alespoň původní článek.

Kostelík - Hasiči z Kostelíka, ale i Kaznějova, mají plán na nedělní dvacátou hodinu jasný. Sednout před televizní obrazovky a zapnout první program České televize. Ve filmové povídce s názvem Nenávist režiséra Jiřího Stracha si zahrálo jejich zásahové vozidlo ARO 240.

A proč se na filmovou hvězdu na čtyřech kolech budou dívat právě tyto dva sbory? Pro vysvětlení se musíme vrátit do roku 2010, konkrétně do měsíce července.

V tu dobu se hasiči z Kostelíka osamostatnili a založili vlastní sbor (SDH). Z pětatřiceti stálých obyvatel obce se k hasičům přihlásilo 22. „Starou stříkačku sice máme, ale doposud jsme ji tahali za traktorem nebo jeli mým autem. Cesta do Kostelíka z údolí řeky Berounky je samá serpentina a v zimě často vytahujeme auta z příkopů nebo likvidujeme následky kalamit,” vypráví člen sboru Václav Opatrný a dodává: „Aby náš sbor byl technicky vybavený a soběstačný, rozhodli jsme se zakoupit hasičský terénní speciál .”

Ten nabízeli k prodeji kaznějovští hasiči. „Hned jsme si plácli a auto odvezli. Rok výroby je 1978, náhon 4x4, dosáhne rychlosti až 100 km/h, sice žere 14 až 16 litrů na 100 kilometrů, ale to vůbec nevadí. Vyjede jakýkoliv terén,” vyjmenoval klady vozidla Opatrný. Od září loňského roku, kdy auto požárníci zakoupili, opravili sedačky v zadní části vozu, došlo i na drobnější kosmetické úpravy. „Samotný odkup vozidla a úpravy jsme financovali z peněz, které jsme získali ze sběru železa,” doplnil Opatrný. Navíc střechu hasičské krásky nově zdobí maják. Kromě účasti na tradiční okrskové a okresní hasičské soutěži má už za sebou výjezd k opravdovému zásahu, a to požáru seníku u Rousínova.

Na datum 1. dubna starosta SDH Kostelík Aleš Opatrný hned tak nezapomene. „Ráno mi zazvonil telefon a pán na druhém konci aparátu tvrdil, že je asistent produkce České televize a chtěl by naše auto do filmu. Myslel jsem si, že si ze mě někdo dělá apríl, a řekl jsem, že jeho nabídku projednáme ve výboru a pak si může zavolat pro odpověď,” vypráví starosta.

Výbor souhlasil a producent se ozval. Na čtyřdenní natáčení v polovině dubna do 90 kilometrů vzdálené obce Bělice u Neveklova vyrazil starosta sboru. Postupně se za nevšedními zážitky vypravil i jeho otec Václav, Jan Korf, Petr a Václav Krausovi a Karel Vinický. „Původně měl auto během natáčení řídit kaskadér. Když ale usedl na sedačku, která nejde posouvat, měl nohy až na volantu a nemohl řídit. Musel ho vyměnit herec Tomáš Kuchta,” vypráví zážitky z natáčení Aleš Opatrný. Hasiči z Kostelíka tak měli možnost vidět práci herců a mluvit s režisérem Jiřím Strachem, hercem Oldřichem Navrátilem, Vladimírem Brabcem, který se pyšně hlásil ke svým kořenům v Kožlanech, nebo Janou Hlaváčovou.

Co se ve filmové povídce Nenávist bude přesně odehrávat, Kostelíčtí neví. „Kdo se bude v neděli dívat, může si na vozidle všimnout znaku kaznějovských hasičů, který jsme na něm nechali,” doplnil Václav Opatrný.