Příčinou ohně bylo vznícení strniště při orbě

11.08.2015 15:30

Převzato z: rakovnicky.denik.cz

 Rousínov – S požárem lesa mezi obcemi Panoší Újezd a Rousínov bojovalo v pondělí v podvečer několik jednotek hasičů.

To, že hoří, jim bylo oznámeno v půl čtvrté odpoledne. Mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík popsal: „Požár byl lokalizován patnáct minut před šestou hodinou odpolední. V půl sedmé byl pak vyhlášen třetí poplachový stupeň."

fotogalerie a videa zde: 

rakovnicky.denik.cz/galerie/ohen-u-rousinova-srpen-2015.html?mm=6296510


Na místě zasahovali profesionální hasiči z Rakovníka, dále jejich kolegové s cisternovými vozy z Hořovic, Stochova, Kladna a Zbiroha. Pomáhali dobrovolní hasiči z Kostelíka, Slabec, Rudy, Chříče, Zvíkovce, Roztok, Broum, Skryjí, Hvozda, Lubné, Velké Bukové, Nového Strašecí, Přílep a Panošího Újezdu.
Mluvčí policie Michaela Richterová popsala: „Požár se vlivem větrných poryvů šířil z obou stran k obci a kolem obce Slabce – Nová Ves, kdy po levé straně hořelo pole s hrachem a po pravé straně travní pozemky a sad." Oheň ohrožoval i nemovitost. „Příčinou požáru je vznícení strniště při orbě. Oheň poničil traktor a les o rozloze dvě stě krát sto metrů," uvedl Ladislav Holomčík.

Přímo na místě řekl v půl osmé večer pro Rakovnický deník velitel zásahu Ivo Jirásek: „V současné době je požár lokalizován a provádí se dohašování lesní hrabanky, neboť se oheň šíří do spodních pater. V tuto chvíli potřebujeme především dostatek vody."

Vodu k požářišti, které bylo rozděleno na tři úseky, hasiči vozili z rousínovského rybníka. Tři minuty po deváté hodině večerní přišla z Rousínova dobrá zpráva: „Byl ukončen třetí stupeň požárního poplachu. Pracuje se na dohašování," uvedl Ladislav Holomčík. Krátce před desátou byl ukončen také druhý stupeň, na dohlídku místa požáru zůstala až do rána místní jednotka hasičů. Škody byly spočteny na jeden a půl milionu korun. Uchránit se podařilo miliony dva. „Celá věc je ponechána v kompetenci hasičů," dodala Michaela Richterová.

V pondělí o pár minut později začalo hořet také v Lišanech. „Jednalo se o požár louky, ke kterému dorazili profesionální hasiči z Rakovníka a dobrovolní z Lužné, Řevničova, Nového Strašecí, Mutějovic a Třtice," konstatoval Ladislav Holomčík. Oheň se v tomto případě podařilo uhasit už v půl šesté večer.
Opět hořelo, a to po čtvrté hodně odpolední, také na poli v Šípech. Hořelo zde už o víkendu a aktuální požár vypukl na druhé straně od předchozí události.
„Ve směru na Bělbožice, Čistou, u cihelny," upřesnil Ladislav Holomčík. Za pár minut byl ale už oheň lokalizován a místo oboráno. Zasahovali zde hasiči z Hořovic, Zvíkovce, Podmokel, Chříče, Třtice, Šípů, Kublova a Broum. Ti dosáhli brzy toho, že se plameny dále nešířily.

Na místo byl povolán i starosta obce. Zemědělci zapůjčili na místo zásahu fekální vozy, aby se dobře prolilo. „Ve čtvrt na sedm byl oheň uhašen. Do noci pak byla zajištěna dohlídka místa požáru," dodal ještě k dalším výjezdům Ladislav Holomčík.

Zdroj: https://rakovnicky.denik.cz/pozary/pricinou-ohne-bylo-vzniceni-strniste-pri-orbe-20150810.html